De natuurstem is de zangstem die het dichtst bij je spreekstem ligt. In deze manier van zingen is vooral een goede ademhaling, bewustzijn van het lichaam en een rijk gebruik van je resonantiegebieden belangrijk. Wat opvalt bij de natuurzangstem is dat elk individu over een zeer specifieke klankkleur beschikt. Door het vrij laten resoneren van de klank is deze stem ook zeer rijk aan boventonen.
Naast het componeren en musiceren is het werken met de natuurstem Bo's grote passie.
Hij ontwikkelde een zangmethode waar je op een organische manier je natuurstem ontdekt. Hij combineert zijn muzikale intuïtie met de ruime ervaring die hij opdeed tijdens observaties en zangmasterclasses bij internationale volkszangers.
Via het systeem van de Indische raga’s (in zijn eigen transparante adaptatie) verkent hij ieders vocale eigenheid. Op die manier gaat Bo op zoek naar de specifieke gevoeligheid, de unieke kleur én vertelkracht van elke zangstem.

Vanaf 2000 gaf Bo o.a. workshops in Belgie, Frankrijk, Portugal, Nederland, Italie, Rusland, Spanje, Marokko, Griekenland. Vanaf 2015 was de frequentie van lesgeven erg laag door Bo's artistiek engagement bij muziektheater de Kolonie.
Vanaf 2022 (post-corona) worden workshops en lesgeven terug uitgebouwd!


* LESREEKS: vanaf '22 avondlesreeks in Antwerpen.

ALLE INFO OVER LESSENREEKSEN: kijk hier vanaf FEBRUARI ’22.

* WORKSHOPS/STAGES: vanaf '22 o.a. in Italie, Frankrijk, Nederland, Belgie...

5 DAAGSE ZANGSTAGE IN BLANCHEFOSSE (FR). maandagmiddag 25 tot vrijdag 29 juli ’22. Atelier Blanchefosse ligt in de uitgestrekte natuur, in de Franse Ardennen. De rust en wijdsheid van het landschap dragen bij aan inspiratie, concentratie en kwaliteit.  Prijs 500 eu. (alle lessen/ slaap/ lovelyfood/ drinks....) korting voor slapen in eigen tent, opleg voor privéslaapplek. Zie ook op atelierblanchefosse.eu, **inschrijven: mail of bel Bo +32 496 28 60 49

ALLE INFO OVER ANDERE WORKSHOPS/STAGES: kijk hier vanaf FEBRUARI ’22.

* PRIVELES: vanaf '22 in Hove of op locatie (1 tot 3 pers.)

INFO OVER PRIVELES: **inschrijven: mail of bel Bo +32 496 28 60 49

Quotes van deelnemers en organisatoren

"Bo brengt je in zijn workshops natuurzangstem bij je eigen kleurklank. Hij stretcht je stem, je durf, je vertrouwen. Hij ondersteunt, begeleidt, confronteert en opent alle regionen van je stem. Gewoon fantastisch om te zingen bij Bo!" Anne N.

"Ik heb met Bo verschillende keren samengewerkt in het kader van leiderschapstrainingen voor top managers in internationale bedrijven. Hij begeleidde de deelnemers in het verbinding maken met hun natuurlijke stem en tegelijkertijd samen te zingen met anderen. Hun leiderschap werd zo ondersteund door een subtiel proces naar meer authenticiteit. Bo’s professionaliteit, zijn doordringende aanpak en artistieke touch, maakte deze ervaringen ontzettend rijk. Het was steeds een referentie-ervaring voor de deelnemers. "Jan A.

"Ik zag in de groep hoe het zingen innerlijk iets in beweging bracht, waardoor kon vrijgelaten en losgelaten worden. Samen zingen brengt -tijdens Bo's sessie- energie en tegelijk een diepe innerlijke rust, een verbondenheid. De workshop sfeer voelde zacht, open, en er was plaats voor humor." Annelore S.

"Bo’s doelgerichte, kordate, dynamische methode van de natuurzangstem daagt je uit om elke noot te zingen met passie en overtuiging waarbij de klankkleur en eigenheid van elke stem wordt ontdekt. Zowel voor zangers als publiek een zeer emotionele ervaring. Hiervan deel te mogen uitmaken bezorgt me nog steeds kippenvel! Een verrijking, een beleving van pure vreugde!" Marie H.

"Individueel en met de groep maakte je in de 2 daagse workshop een verrassende ontwikkeling door, waarbij Bo als een zeer ervaren muzikale zangcoach alles liet samenkomen in een prachtig meerstemmig slotlied". Patricia M.

“Puur, zonder omwegen, vanuit intuïtie en passie voor klank die beroert. Zo nodigde Bo ons telkens uit op zoek te gaan naar onze ware zangstem, door te klinken en luisteren en voelen. Boeiend, (ont)spannend en soms confronterend. Ik leerde mijn stem beter kennen, waarderen en vertrouwen om ermee te kleuren, te groeien én te vertellen. Zo hoorde ik ook vele cursisten openbloeien. Elke stem op zichzelf én op de juiste plek in zalig zinderende kracht van samen klinken, wàt een feest! Nergens anders beleefde ik zo’n rijke zangervaring.” Lief W.


"MO-PAH" was een langlopend vocaal project dat is uitgemond in een concertreeks met musici. De full CD is beschikbaar.